ECOVOLT 4,5KW photovoltaic system  -  Ruginosu Chalet

(Cabana Ruginosu  - Proiect fotovoltaic- Restaurare sistem)

     

Actualizare in data : 03/06/2016

Sistem fotovoltaic cu o productie aprox. 560KWh/luna
 

Sistemul de panouri fotovoltaice de la aceasta cabana de vanatoare a fost realizat de un instalator care din nefericire, nu detinea cunostintele necesare executiei acestor sisteme. Imaginile dezastrului de la sfarsitul acestui document, demonstreaza acest lucru. Nu au fost respectate nici cele mai elementare norme de executie si dupa cum se vede in fotografiile de la sfarsit, nu a fost instalata nici o siguranta. Cel mai mare pericol in acest caz este producerea unui incendiu, si doar un miracol a facut ca acest eveniment sa fie evitat. 

 

Ecovolt a preluat integral reconstructia sistemului si in urma modificarilor de structura si a inlocuirii echipamentelor inadecvate, sistemul a fost restaurat integral si functioneaza la capacitatea optima.

 

Sistemul dispune de o retea fotovoltaica cu o putere de 4500W, care alimenteaza un grup de consumatori (frigider, becuri, tv, cafetiera, etc), iar productia de energie electrica estimata pe durata unui an este urmatoarea:

  

Energie electrica produsa fotovoltaic - puterea fotovoltaica = 4500W
Unghi expunere Unghi fix de expunere - 35 grade  35 grade
Luna Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec Media anuala
Productie pe Luna (kWh) 210 283 492 532 565 560 591 582 481 419 260 165 428
Productie pe zi (kWh) 6.77 10.1 15.9 17.7 18.2 18.7 19.1 18.8 16 13.5 8.66 5.32 14.1
Total productie anuala (kWh) 5140 KWh/an

 

Sistemul furnizeaza o cantitate de energie electrica de aproximativ 18,5KWh/zi in perioada de vara, la o putere instantanee de 3,4KW in sistem monofazic. Sistemul alimenteaza toti consumatorii la 230V/50Hz in limita celor 3400W putere invertor. Sistemul este complet automatizat si programabil, permitand comutarea automata pe generatorul diesel sau baterii cu o viteza mai mare de 16ms.

   

  

- Panouri fotovoltaice monocristaline                                      - 250W/60celule  -      18 buc.

- Acumulatori Rolls S3-370AGM- Canada      850cicli 80%    - 6V/370Ah         -       16 buc.

- Invertor cu unda sinusoidala pura programabil Schneider       - 3400W/48V       -        1 buc.

- Regulator Schneider Electric programabil tehnologie MPPT   -  60A/48V          -         2 buc.

    
  Click on the picture !

Sistemul a fost instalat pe Transalpina la o cabana de vanatoare pe un acoperis inclinat cu orientare Sud.

 

 

Sistemul dispune de un suport metalic din aluminiu care asigura sustinerea necesara panourilor pe acoperis. In acest mod se obtine maximum de energie electrica si mentinerea arhitecturii din locatia constructiei.

 

 

Aria fotovolatica este grupata in module rezultand din etapa de proiectare, necesitatea implementarii a doua stringuri. Cablarea celor 18 de panouri fotovoltaice a fost realizata cu ajutorul unor cabluri speciale rezistente la razele ultaviolete si la temperaturi de pana la 120 oC. In cazul in cazul utilizarii unor cabluri obisnuite in locul acestui tip de cablu (intalnit in literatura de specialitate si sub numele de "cablu solar"), exista riscul apartiei unor  pierderi semnificative de energie intr-un interval de timp scurt. Exista si posibilitatea deteriorarii invelisului acestui tip de cablu inducand aparitia unor posibile scurgeri de curent la pamant sau scurt circuit. 

  

 

 

Dupa finalizarea instalarii sistemului s-a realizat testul de acceptanta si verificare tehnica de incadrare in parametrii. 

  

 

Dezastrul anterior reconstructiei sistemului fotovoltaic !

 

Sistemul initial a fost construit cu 12 buc. panouri de 250W conectare la un singur regulator PWM "no name" care nu avea cum sa functioneze. Panourile au fost fixate cu cateva cleme direct in tabla de acoperis cu ajutorul unor mici suruburi autoforante. Doar norocul a facut ca aceste panouri sa nu fe desprinse de vant si zapada. De asemenea pozitia lor in zona cu umbrire este o gresala fundamentala de executie.

 

Sistemul a utilizat un regulator PWM care nu poate functiona cu panouri cu 60 de celule, 4 buc acumulatori auto de 220Ah/12V si un invertor cu unda modificata de 3000W care era incapabil sa antreneze o simpla masina de spalat.

 

 

Amplasarea lor direct pe lemnul structurii din podul cladirii fara nici o siguranta, era drumul spre dezastru si aparitia unui incendiu.

 

Din fericire sistemul a fost reconstruit la timp si acum totul functioneaza normal. Marele dezavantaj este ca proprietarul a platit de doua ori un sistem care putea fi realizat de la inceput in mod corect. A inteles la final ca atractia sistemelor ieftine, ascunde de multe ori capcane care de fapt ridica costurile acestor sisteme.

 

  

  

 

    (c) Copyright 2016  ECOVOLT Romania- . all Rights Reserved