ECOVOLT 2KW photovoltaic SBC system  -  Bucuresti-Pipera Project

(Bucuresti Pipera  - Proiect Solar Backup Concept )

     

Actualizare in data : 25/04/2010

Sistem SBC fotovoltaic cu o productie aprox. 230KWh/luna
 

Sistemele solar back-up concept, sunt sisteme de back-up evoluate, care dispun de avantajul economiei de energie. In cazul in care alimentarea cu energie electrica de la reteaua nationala, nu corespunde necesitatilor (datorita intreruperilor dese), singura solutie viabila este instalarea unui sistem de rezerva (backup). Configuratia de mai jos permite functionarea tuturor consumatorilor dintr-o locuinta in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica. Sistemul Solar Back-up Concept poate fi configurat astfel incat sa indeplineasca toate criteriile de performanta solicitate. Sistemul de panouri fotovoltaice (photovoltaic solar panel), poate fi adaptat in asa fel incat se poate obtine o economie de energie de pana la 100%. 

 

Pentru sistemul din Pipera,  61% din energia consumata de intrega cladire, este furnizata din panourile fotovoltaice, iar diferenta este extrasa din reteaua conventionala.

   

Sistemul dispune de o retea fotovoltaica cu o putere de 1,75KW, iar productia de energie electrica estimata pe durata unui an este urmatoarea:

  

Energie electrica produsa fotovoltaic - puterea fotovoltaica =1,75 kW
Unghi expunere Unghi fix de expunere - 35 grade  35 grade
Luna Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec Media anuala
Productie pe Luna (kWh) 98 116 165 196 226 218 234 234 208 177 99 81 171
Productie pe zi (kWh) 3,2 4,2 5,3 6,5 7,3 7,3 7,6 7,6 6,9 5,7 3,3 2,6 5,6
Total productie anuala (kWh) 2053 KWh/an

  

Sistemul furnizeaza o cantitate de energie electrica de aproximativ 7,6KWh/zi in perioada de vara, la o putere instantanee de 1,75KW in sistem monofazic. Sistemul alimenteaza toti consumatorii la 230V/50Hz in limita celor 6KW putere invertor. Sistemul este complet automatizat si programabil, permitand comutatrea automata pe retea sau baterii cu o viteza mai mare de 20ms.

  

Cum functioneaza ?

  

Tensiunea de alimentare de la reteaua de 220V, este cuplata la invertor la intrarea denumita AC1 - Grid Support. Invertorul monitorizeaza starea de incarcare a bateriei de acumulatori si intrarea de retea AC1. Toti consumatorii vor fi cuplati la iesirea invertorului, iar acestia nu pot depasi puterea instantanee maxima, furnizata de acest tip de invertor. In momentul in care este regulatorul solar MPPT comunica invertorului existenta productiei din energie alternativa, acesta cupleaza consumatorii la acumulatori. In cazul in care se determinata starea de descarcare programata a bateriei de acumulatori, va fi cuplata tensiunea de 230V la invertor ceea ce permite reincarcarea lor si alimentarea directa a cosnumatorilor. Acumulatorii vor primii energie si de la panourile solare cuplate la sistem. Acest lucru face ca in timpul zilei cantitatea de energie necesara consumatorilor, sa fie compensata de aportul de curent de la aceste panouri fotovoltaice.
  

  

- Panouri fotovoltaice monocristaline                                      - 175W/24V   -     10 buc.

- Acumulatori Exide - Germania - Solar Block-1200cicli 100%  - 6V/200Ah    -     16 buc.

- Invertor cu unda sinusoidala pura programabil Xantrex- SUA  - 6000W /48V -      1 buc.

- Regulator Xantrex programabil tehnologie MPPT                   - 60A/48V      -      1 buc.

    
  Click on the picture !

Sistemul a fost instalat in Bucuresti - Pipera  pe acoperis  cu orientare Sud- Est.

 

 

Sistemul dispune de un suport metalic fix la un  unghi de expunere egal cu cel format de acoperis cu orizontala. In acest mod se obtine maximum de energie electrica si mentinerea arhitecturii constructiei.

 

 

Aria fotovolatica este grupata in module (fiecare modul avand in componenta cate 2 stringuri) rezultand din etapa de proiectare, necesitatea implementarii a cate 5 stringuri in paralel. Cablarea celor 10 de panouri fotovoltaice a fost realizata cu ajutorul unor cabluri speciale rezistente la razele ultaviolete si la temperaturi de pana la 120 oC. In cazul in cazul utilizarii unor cabluri obisnuite in locul acestui tip de cablu (intalnit in literatura de specialitate si sub numele de "cablu solar"), exista riscul apartiei unor  pierderi semnificative de energie intr-un interval de timp scurt. Exista si posibilitatea deteriorarii invelisului acestui tip de cablu inducand aparitia unor posibile scurgeri de curent la masa sau scurt circuit. Cablul utilizat in cadrul acestui sistem a fost furnizat de Tyco Electronics.

 

  

Dupa finalizarea instalarii sistemului s-a realizat conectara acestuia la internet si la calculatorul prezent in locatie. 

  

  

Sistemul poate fi accesat via internet din orice locatie, dispunand de posibilitatea furnizarii informatilor in mod grafic (ex. mai sus). De asemenea sistemul raporteaza productia via email in fiecare zi, saptamana si luna din an, pentru statistica curenta.

   

  

 

    (c) Copyright 2010  ECOVOLT Romania- LP ELECTRIC Systems. all Rights Reserved